БАБУШКИ ЖНИВУЮТЬ. ХЛІБ ЗБИРАЮТЬ – ПЕРЕЖИВАЮТЬ НАЙРАДІСНІШІ ДНІ…

100
  • Комбайнер Геннадій Шпаківський

    Комбайнер Геннадій Шпаківський

    Працівники току Лариса Дудар, Віталій Романець та Світлана Волохань

    Працівники току Лариса Дудар, Віталій Романець та Світлана Волохань

    Без навантажувача на якому сумлінно працює Сергій Кротюк аж ніяк в господарстві не обійтись

    Без навантажувача на якому сумлінно працює Сергій Кротюк аж ніяк в господарстві не обійтись

    Працівники зерносушильного комплексу Володимир Тартасюк та Павло Северин

    Працівники зерносушильного комплексу Володимир Тарасюк та Павло Северин

    Гарний настрій у комірника Валентини Дудар та заступника керівника господарства Олександра Сімашка – врожай на славу

    Гарний настрій у комірника Валентини Дудар та заступника керівника господарства Олександра Сімашка – врожай на славу

    Ось вони герої жнив – комбайнери, водії, трактористи

    Ось вони герої жнив – комбайнери, водії, трактористи

    Урожай-2017

Ми звикли, що у нас на столі завжди є хліб. Він – основа нашого харчування і не дарма про нього говорять, що він всьому голова. Без нього неможливо жити, але нам здається, що в хлібі немає нічого особливого, ми просто до нього звикли. А якщо задуматися, скільки сил і часу витрачається на його виробництво?

Жнива – найбільш напружений технологічний процес для хліборобів. Бо дуже важливо не лише виростити зернові, а й вчасно, без втрат зібрати їх і вивезти з поля. Адже відомо, що урожай в полі – це ще не хліб.

Днями вирішили поцікавитися як проходить жнивна кампанія у ПАФ «Лан», що розташоване в Бабушках. Виявляється дуже напруженим видався четвер, працювали всі до пізнього вечора. У п’ятницю вранці в кабінеті голови Олександра Кучерявого відбувається нарада: керівник разом зі спеціалістами радяться, як жнивувати далі. Погода, слава Богу, сприяє хліборобам аж занадто – бо дуже вже спекотно, зранку на термометрі вже за 30. Поки в кабінеті керівника йде нарада, в майстерні «кипить» робота: тут спеціалісти намагаються своєчасно та в строк «поставити на ноги» один з комбайнів, який звечора поламався. Все відбувається без галасу, спокійно, врівноважено.

Ми тим часом із заступником керівника Олександром Сімашком йдемо на місцевий тік, де керівником Валентина Дудар.  Тут також робота «кипить», в складах працюють люди. Але головне, що все механізовано. Зерно від комбайна автомобілями доставляється в бункер зерносушильного комплексу, а звідти машини вивозять зерно в склади. Насіння в одне місце, фуражне зерно – в друге, продовольче – в третє. По якості майже вся пшениця 3-го класу. А врожай цього року в господарстві, слава Богу, видався на славу.

– Цьогоріч у нас до збирання майже 1000 гектарів, – розповідає керівник господарства Олександр Кучерявий. – Озимини (тритекале та озима пшениця) в господарстві посіяно 700 гектарів. Уже зібрали ріпак, який дав в середньому по 35 центнерів з гектара,  пшениця озима нині дає за 60 центнерів з гектара, а в насіньовій ділянці – по 80 центнерів з гектара, овес – по 60 центнерів. Понад 150 гектарів тритекале також посіяно в Бейзимівці, за Бабушками, під М’ясківкою. Хоча там землі не найкращі, все ж ці зернові дають понад 50 центнерів з гектара. Станом на 4 серпня намолотили пшениці 1200 тонн.. зібрано понад 60% площі.

Головне, щоб погода не підвела і техніка не підкачала. В господарстві працює 3 комбайни «GLAAS», в середньому за день намолочуємо по 110-120 тонн. За вчорашній день наші комбайнери – Микола Хижко намолотив 103 тонни, Геннадій Шпаківський – 119 тонн, Руслан Корнійчук – 112 тонн. Ударно трудяться водії: Олександр Лозовий за вчорашній день перевіз 74 тонни збіжжя, Віктор Лозовий – 50 тонн, Володимир Кучерявий – 77 тонн, Каранюк – 66 тонн, Андрій Шамрай трактором перевіз на тік 70 тонн зерна.

Всі працюють злагоджено. Це вже п’ятий день тривають жнива. І, за словами керівника, ще день-два гарної погоди і кінець.  Якщо порівнювати з минулим роком, то вже можна казати, що врожайність вища на відсотків 25-30. А це, звісно, радує хліборобів.

–Все це завдяки інтенсивним технологіям, – продовжує свою розповідь Олександр Кучерявий. – На обробіток купуємо фірмові та оригінальні препарати, не беремо замінників. Вносимо органічні добрива такі, як треба.

На моє запитання, кого б Олександр Валерійович назвав серед найкращих, він відповів так:

– Когось одного виділити було б неправильно. Всі готувались сумлінно до жнив, а зараз працюють на славу. Саме тому й великих поломок на жнивах не має.

Вирушаємо в поле. Ця місцина називається «Берізки». Вже здалеку видно комбайни. У повітрі – марево від аномально палючого сонця, над кожним комбайном зависає пил від стерні. А в кабінах комбайнів – тихо і прохолодно, працюють кондиціонери, тож хліборобам трудитися у таку спеку досить комфортно.

– Впевнений, що все це позитивно впливає на продуктивність праці, – каже Олександр Валерійович. – Адже цьогорічна спека, здається, побила всі попередні рекорди. Тож, незважаючи на примхи погоди, жнива плануємо провести у найкоротші терміни. Скоро почнемо сіяти ріпак, вже готуємо площі. Слідом за комбайном ходить лущильник «Джон Дір». Лущимо площу, щоб волога не випаровувалася, бо лише день стерня постоїть і нема вологи.

Не забувають в ПАФ «Лан» і про людей – це головне. Для всіх жниварів організоване дворазове гаряче харчування за символічну плату, всього 3 гривні. Один комбайн працює виключно в селі, обмолочує людське зерно. Вже Бейзимівку обмолотили повністю і вчора приступили в Бабушках. Враховуючи те, що в Бейзимівці земля не з кращих виділили людям солому безкоштовно.

Лани пшениці.

                   Ні кінця, ні краю.

Пливуть комбайни

                  й тануть вдалині.

Село жнивує.

               Хліб село збирає -

Пережива найрадісніші дні.

Саме цими рядками вірша хочу закінчити свій матеріал. Адже що може бути прекраснішим за працю хліборобів, за стигле зерно в коморі і щасливі посмішки жниварів, які радіють, що вкотре вже виростили хліб.

Коли верстався номер, погода різко змінилася, випав рясний дощ і затримав жнива. Але в господарстві не хвилюються з того, адже дощ дуже потрібний для інших, більш пізніх культур. А цей час механізатори використовують для того, щоб ще раз оглянути техніку і продовжити жнива щойно випаде така нагода.

Текст та фото Сергія Симона.

Ви можете оставити відгук, або зворотнє посилання с вашого сайту.

Залишити відгук

Powered by WordPress | Локализация темы wordpress